уторак, 17. март 2015.

Krofne!

Buket lala
Neverovatno je koliko se različitih recepata može naći za staru srpsku poslasticu krofne! Oduvek su  bile poslastica siromašnih jer se od njih čovek brzo zasiti. Oni bogatiji su pravili fine male gospodske, pa kada se pospu prah šećerom izgledaju svečano i neodoljivo .
  Postoji stari srpski običaj da se na Svetog Vasilija, odnosno za našu pravoslavnu Novu godinu mese krofne       i da se služe odmah posle ponoći.
Pravljenje krofni nije ni malo lak posao. Još manje je brz. Potrebno je višesatno mešenje i premesivanje testa da bi se dobile one prave.
Mesim krofne, ali one nisu to što treba da budu. Nisu ONO što treba,  kako je moja mama govorila.
Mama je pravila divne. Jednu, pa iza vrata...U prevodu od jedne se najedeš i ne treba ti više! Njene su bile krupne, okrugle, pune vazduha u unutrašnjosti. Gornja stana je od donje bila odvojena vencem. Venac se naročito cenio. Dobijao se tako što su se dobro nadošle  pekle u dubokoj masnoći, a ipak nisu upijale masnoću. Nisu bile masne!
Postoji bezbroj recepata za ovu poslasticu, ali nije stvar samo u receptu. Stvar je u postupku i u duši žene koja pravi krofne. Da se druga polovina ne uvredi ne poznajem ni jednu mušku osobu koja se bavi ovim poslom. Tu oni ne mogu da budu ravnopravni sa nama.
Moja tetka je pravila divne, one starinske. Kada sam tražila recept dobila sam odgovor
Uzmeš šaku brašna,onako masti... i mesiš dok se plafon ne oznoji.
 Molim da se o ovome dobro razmisli.
Ako postoji gradacija u pravljenju krofni najboje su one koje pravi moja komšinica. Mokrinske! Samo Mokrinčanke znaju da prave takve. Meke, mirisne, sa podjednako raspoređenim rupicama kroz celo testo. Dosada ih je napravila bezbroj i ni jedna nije ostala za sutradan. Mnogo je usta koja jedva čekaju čas kada će zacvrčati i početi kratak život na tacni onako posute prah šećerom zamirisanim vanilom.
   Nemojte očekivati recept.
Zapamtite:
 -dok se plafon ne oznoji;
 -dok ruke imaju snage da mese;
 -mnogo dobrote;
 -mnogo nežnosti;
 -mnogo ljubavi.
Moraju biti:
 -velike
 -vazdušaste
 -sa obaveznim vencem!
Javite kako je uspelo!
Za dobre savete buket aprilskih lala na svili!

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!