субота, 11. јул 2015.

Vodice, sveto mesto!



Okolina Kikinde krije mnogo lepih mesta. Takvo je ovo. Nalazi se u neposrednoj okolini i krije svoju tajnu. Retki su posetioci koji se upute u ovaj deo. Česti su vernici, mada se i oni upućuju  u tom pravcu samo o velikim crkvenim praznicima.


Sutra je Petrovdan. Sutra će se na Vodicama obaviti služba i vernici će se pokloniti svojoj zaštitnici. Upravo njoj je mala crkvica posvećena. Unutrašnjost crkve je oslikana ikonama. Glavna je ona koja nosi lik Svete Petke. U crkvici se mogu zapaliti sveće ali se i napiti hladne lekovite  vode. U samoj unutrašnjosti se nalazi bunar koji je davno otkriven. Još u davna vremena neki čobani su otkrili lekovitost svete vode, pa su se  tu napijali i lečili.     Početkom  devetnaestog  veka je podignuta crkvica na tom mestu. Pored crkvice tu se nalazi i bolnica. Bar je to nekada bila. Danas tamo stoji tabla sa natpisom:

,,Srpska crkvena opština Bolnicima 1865.godne."
Da nas su to samo prazni hodnici kojima odzvanjaju glasovi retkih posetilaca. Vetar koji slobodno šeta ovim hodnicima uvek je raspoložen za pričanje priča o prošlim slavnim vremenima. Uporno prenosi i lelek onih koji su ovde potražili spasenje. Kamene stepenice spajaju crkvicu, hodnike i nedavno podignuto dečje igralište i kućicu ćuvara. Sutra će sve oživeti, povratiće se stara slava makar na  kratko. Odzvanjaće glasovi vernika u blagom danu.
Još samo oko crkvice raste šeboj. Nekada ga je bilo mnogo, danas se samo mali bokori šepure odolevajući modernim vremenima.

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!