субота, 2. јануар 2016.

Putopis : Zlatna ulica, Prag

Nema kraja pričama o Pragu. Sve što je potrebno jeste da otvorite dušu i  unutra pustite sve boje i mirise koji u brzom vihoru prolaze kraj vas. Nemoguće ih je sve pohvatati, ali je moguće upiti veliki deo te nesvakidašnje lepote, pa sve to lepo složiti u kutke sećanja, i po potrebi ih doticati i deliti sa svojim prijateljima.

Nezaobilazna Zlatna ulica.
Tolaleta za dvorsku damu
Ispred kuće Franca Kafke

Na prvi pogled se uočava običnost skromne , siromašne ulice koja u nizu broji dvadeset devet kućica. Ni traga nikakvom zlatu po kome je dobila ime. Čak se posetilac rastuži na pomisao o novcu koji je dao za kupovinu ulaznice. Ipak se zlato tu krije samo ga treba otkriti!

Zlatna ulica je jedna od najlepših uspomena koje sam ponela iz Praga. Ulica je skromna. Niz malenih kućica zbijenih jedna do druge. U nekima od njih su živeli najpoznatiji Pražani kao što je Franc Kafka.
 Potrebno je vrlo malo vremena da se čovek prošeta od ulaza do izlaza  ulice. Ako mi je za verovati to bi bila najveća greška koju posetilac može da učini.
Nikako ne žalite novac, ono što ćete videti će vam sigurno oduzeti dah.
Šnajderski salon
Gostionica
Dakle nekoliko desetina malih kućica je zbijeno jedna do druge. Površina unutrašnjosti jedne nije veća od desetak kvadratnih metara. One najveće nemaju više od dvadeset. Dakle manja od najmanje garsonjere. Malena vrata, zastakljena unutrašnost koja  pruža predivne slike nekadašnjeg  života ljudi koji su nekada tu živeli. Staklo vas deli od autentičnosti majstorskih radionica češke manufakture umetničkih predmeta. Male sobice su zadržale život srednjeg veka unutar svojih zidova. Tu su se proizvodili različiti predmeti upotrebnih vrednosti, ali i onih drugačijih usluga. Možete videti prostoriju u kojoj je izvesna Madam Matilda demonstrirala svoje proročke vizije , ili minijaturni salon dame sa posebnim namenama.
U svaku kućicu možete ući, možete osetiti dah ondašnjeg života, suočiti se sa stolicom koja stoji u prosroru od 50x50 cm , ima rupu u sredini i predstavlja drevni toalet.
Hodnik
Alhemičarska radionica
Posebni doživljaj je kada se uskim i strmim stepeništem uputite u podrum. Kada ste napolju ne možete ni pomisliti da te male zgradice imaju tako duboke podrume. Dakle stepenište je usko. Na nekim mestima se morate prilepiti uz kameni zid da propustite one koji idu u suprotnom smeru. Dole vas čeka poslastica. Prava ALHEMIČARSKA radionica. Zamislite samog Karla  Velikog na takvom mestu! Kolika je količina novca koju je spreman da položi za tajnu večnog života. Sve je savršeno očuvano. Kroz razne posude prolazi tečnost, nešto se kuva, pa se stiče utisak da će se preuzvišeni alhemičar svakoga trena pojaviti da vam saopšti samu tajnu večnog života ili vam, ukoliko ste mu simpatični saopšti formulu proizvodnje zlata. Iako je prostorija prazna  obiluje bogatim životom.
Sledeći podrum do koga stižete spiralnim strmim stepeništem otkriva radionicu sprava za mučenje. Uz malo mašte možeete čuti krike onih na kojima su sprave isprobane. Sve je autentično i iskustveno.
Najlepše vas očekuje u potkrovlju. To sasvim sigurno niko ne očekuje. Sva potkrovlja su spojena u dug hodnik. On ima dužinu cele ulice. U njemu su u staklenim vitrinama poređani oklopi srednjovekovnih vitezova. Iako svaki liči na onaj drugi, ne postoje dva ista. Svi su različiti i svaki od njih priča svoju priču. Deo hodnika s početka potkrovlja je rezervisan za prodavnice suvenira, a na drugom kraju su izložene predivne haljine dvorskih dama i par odela za gospodu. Požutela čipka na dekolteu ili kragni govori o popriličnoj starosti eksponata.
Na samom kraju ulice vas čeka kuća jednog od najčuvenijih čeških režisera nemih crno belih filmova. Dok hodate ovom jedinstvenom ulicom i uživate u njenoj unutrašnjosti deo ste svetske baštine i zajedno s rekom turista osećate dah starine. Tokom puta kroz ovu jedinstvenu ulicu prate vas tonovi srednjovekovne muzike koji itekako pojačavaju doživljaj.


Suveniri
Selfi među suvenirima
































Kuka i motika
Jedno je sigurno, naziv ulice je po onoj narodnoj, razumljivoj na svim jezicima :

          ZLATNE RUKE!

















Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!