Kako nastaje slika na svili?

1.
2.

Kroz nekoliko fotografija sam pokazala kako nastaje slika koja se slika na svili. Moj izbor je Beli Anđeo, fascinirana sam njime još od dana kada me je svojim pogledom pratio kroz crkvu manastira Mileševe. Onako blaženo uverljivim osmehom blagosilja sve koji pogledaju u pravcu praznoga Hristovog groba.
Odlučila sam se za ovako postupan prikaz da biste videli nastajanje slike.
3.
Prvo se pažlkjivo iscrta ono što se želi slikati.Slikati se mogu jednostavni motivi ili ovi komplikovaniji. Pri jednostavnim motivima dovoljno razliti boju i pustiti da sama stvori zanimljivu kombinaciju i prelivanje nijansi.
Pri komplikovanijim motivima boja se mora kontrolisati.Tada slikanje ne može biti brzo.Meni su za Anđela bili potrebni dani i sati slikanja.
Pri slikanju se može koristiti kontur pasta koja ograničava boju. ili se može slikati bez nje.Tada ruka mora biti sigurna.Jedno pravilo je nezaobilazno.NE SME BITI GREŠKE. Ova tehnika ne dozvoljava brisanje, nema ispravke.Boja se može nanositi jedna preko druge, ali se dobija sasvim nova slika.
Negde među mojim slikama se nalazi Paun. Njega sma dugo radila i toliko sam nagojila svilu da je postala kruta i debela od boje.Mislim da sam time uspela da dočaram jedinstvenost paunovog perja.
Nokako god bilo: važno je da ste vi zadovoljni, važno je da imate osećaj uspeha i da se vama sviša to što ste uradili. Pokušajte.
4.
Neki su pristalice raznih pečata pri slikanju, po meni to je štampanje, a ne slikanje.No i to se može. Možete samo gumicama vezati svilu pa je umakati u boju. Doduše to se može nazvati farbanjem.  Ja to ne činim sve svoje slike i ešarpe radim isljučivo četkicama.Dakle slikam.
Ovo su etape slikanja .
5.
Beli Anđeo

2 коментара:

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!