среда, 11. јануар 2023.

Slučaj ili opomena


Kroz prolaz između dva groblja okrunjeni beton je pričao svoje priče. Znao je
mnogo, ali je prećutao više.

  Na nekim mestima okrunjenje je značilo rupu ispunjenu vodom. Negde je postojalo samo udubljenje koje je takođe bilo ispunjeno vodom. 

S leve strane sive trake je nekada postojao zid od crvene pečene cigle. Terakota dostojna vavilonske kule,  u svojim živopisnim nijansama. 

S desne strane je postojala  metalna ograda s uredno potkersanim bršljanom. U miru su zeleni listovi štitili one s unutrašnje strane. 

Groblja su ličila na sva groblja pod kapom nebeskom. 

Nekada je   na ulazu u groblje stajala kapija od kovanog gvožđa. Visoka i  lepo oblikovana rukama veštih kovača,  opomena onima koji ulaze u njega na ovaj ili onaj način.

 Tiha i mirna sa upokojenim svojim stanovnicima. Oba groblja su posećivale starice glava uvijenih u crne marame koje su im dodavale godine. U svojim mimohodima su spuštenih glava izbegavale poglede slučajnih prolaznika.

Deo puta bi prelazile u tišini, a deo u tihim molitvama za upokojene. Put je bio od cigala uredno složenih u mozaik po kom su deca o  verskim praznicima skakutala izgovarajući brojalice. Njih je zamenio beton.

Danas su tu rupe koje treba preskakati da bi se izbegle neprijatnosti koje one pružaju. Nestale su starice, pridružile su se svojima  na putu nepovrata. Retki prolaznici bi žurno prolazili noseći u rukama  pokoji struk mimoza koje su ovih dana preplavile pijace. 

Nestao je zid od cigala, urušio se, a cigle koje su se mogle koristiti su odnešene rukama slučajnih ili namernih prolaznika. Njega su zamenili polomljeni ili zaboravljeni spomenici davnih vlasnika.  Ponegde bi u manjim komadima bili poređani u kakvom-takvom skladu, a negde su zbog težine bili nemarno razbacani, kao posledica čišćenja. Jasno su se na sivom i belom kamenu videla imena...Mermernih nije bilo.

 S desne strane su nestale metalne ograde, zamenila ih je iskidana šica koja je svojim vrhovima parala nebo i retke poglede. Iza nje su se videli spomenici pokrivceni mahovinom i ubledela imena na njima. Većinu je krasio osušeni visoki čičak i izdanci mlade trske.

Praćena hukom januarskih prazika,  žena se pod teretom pogurila.

Ilustracija - Beli Anđeo na svili.


Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!