четвртак, 12. септембар 2024.

Putopis : Rtanjska piramida

 Septembar okupan suncem, nas je naveo na put. Obilje svetlosti i toplote doprinosi da se





kilometri brzo prelaze , ali i upozoravaju na potrebu za odmorom. Pronalazimo ga na Rtnju.

Miriše bilje, vazduh iako topao, obiluje vlagom i mirom. Vrh Rtnja, imena koje mu sasvim pristoji Šiljak,  oblikovan je  u pravilnu piramidu. Postoje različiti zapisi , nedovoljno istraženi,  o tome kako se ispod vrhova Rtnja i Šiljka nalazi splet tunela, podzemnih odaja i galerija, ali ostavljamo to za neki drugi put. 

Posle bosanskih i egipatskih i ova naša mistično i privlačno deluje. Ipak za njeno osvajanje je svakako potrebna planinarska oprema, koju nemamo. 

Zato se otiskujemo u osvajanje magnetnog polja na Rtnju. To je mesto imena Svetilište Vrelo. Nalazi se ispod planine Rtanj u mestu Rtanj. Mesto je pronašao i obeležio akademik Jovan Davidović, a merenja zračenja je vršio međunarodni tim na čelu sa Sašom Nađfeijem. Istraživanja međunarodnog tima još uvek traju.  Po nekim tvrdnjama dokazano je da su energetska zračenja veoma izražena i da boravak u  Svetilištu doprinosi uvećanju pozitivne energije kod čoveka.  Za opšti boljitak organizma potrebno je boraviti dva puta u dva dana po dvadeset minuta. 

 Na Rtnju postoji više ovakvih mesta. Lično smo svedoci da postoje i deluju  elektro- magnetna polja,  jer se savremeno čudo navigacije ponašalo potpuno drugačije, stalno je menjalo pravac i nije moglo da odredi tačnu rutu kretanja.

Svakako je privlačno. 

Poseti sam pristupila onako turistički, bez mnogo vere u celu priču. Iznenadilo  me je što se ispred samog svetilišta nalazio veliki broj parkiranh automobila. Ljudi dolaze , verovatno im prija i dobro čini boravak  u Vrelu.  Uspon je uobličen u lepu kamenom opasanu stazu koja vodi do centralnog mesta. Ono je kružnog oblika, opasano kamenom i drvenim stubovima zabijenim duboko u tlo. U krugu se nalazi mnoštvo kamenja neobično crvene boje, potpuno različito od tla u okolini, u svetilištu je i ono crvenkasto. Kamenje je nepravilno poređano ,,pobacano",   na njemu se sedi , ćuti i upija pozitivna energija. Neki se izuju,  te su bosi, sa  rukama okrenutim ka nebu i zatvorenih očiju.  Pokušala sam da se izujem, ali nisam osetila  promene. 

Ispred Svetilišta se nalazi piramida od kamena. Što bi se reklo: ,,I mi konja za trku imamo".

Okolina je prelepa , vazduh čist, svakako ga vredi posetiti. 

 U Svetilištu smo bili dva puta, ali ne uzastopno. Sledećeg puta će biti bolje. Na jednoj tabli stoji da tretman treba da traje petnaest dana(svakog dana po dvadeset minuta) . U Rtnju ima i nekoliko hotela ...

Ako vas put nanese, navigacija će vas varati, ali nemojte odustati. Vredi .

 










Fotografija : Dragan Đukanović


Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!