четвртак, 25. август 2022.

Putopis: Topola -Oplenac


 Мesto kome se uvek rado vraćam i koje, ukoliko mi se nađe na putu, nikada neću
zaobići,  jeste Topola. 

Zapisana u istoriji, opevana u pričama i pesmama uzvišena  u legendama,   ona je sveprisutna u svakonevici stavljenoj pred nas koji živimo u lepoj nam Srbiji. 

 A Topola sa znamenjem srpstva, sa korenima slobodarskim  utkanim u svaku stopu koju je napravio prvi među  velikima Kara- Đorđe rado prima posetioce. Mesto gde je istorija zapisala svoje dane, gde se kroz jutarnje izmaglice duše velikana sreću i u tišini razgovaraju...

Danas je Topola lep i moderan grad, bogat zelenilom, udobno smešten na svojim istorijskim korenima koje ne skriva, već se ponosi. 

Najveći među  velikima, onaj kome dugujemo teško stečenu slobodu je ponikao iz

Slika govori

Topole, sagradio sebi konak, a njegovi potomci i veličanstveni hram -crkvu na Oplencu ponosno zvučnog imena Hram Svetog Velikomučenika Georgija i mauzolej dinastije Karađorđević.

Zadrhti srce u grudima od velike časti jer se stoji pred grobovima slavnih. Pusti se i suza podstaknuta tišinom i blaženim mirom.


Slika govori

Visoko se poput belih anđeoskih krila uzdiže hram  iz bogatog zelenila, njegove krošnje tvore tišinu za mirne snove onih koji tu  počivaju.  Okružuju ga bogate listopadne šume i prelepi rodom bogati oplenački vinogradi.

Bez obzira koliko puta se čovek nađe okružen prelepim mozaicima koji krase zidove hrama uvek se ostane bez daha, uvek se neka blaga tuga nadvije nad posetioca, a tišina i mir kao i spokoj uspavanih nose na nevidljivim krilima duboke pouke. 

Svaki put me lepota likova velikih svetitelja srpskog naroda kroz bezbroj  pozlaćenih mozaičkih pločica dotakne. Ali nije zlato samo ono što sija. Zlato su zadužbine i  dela koja se ne mogu meriti običnim merama. 

Moje srce, tiho počinje još jedno putovanje kroz hodnike prošlosti kada su neke sasvim drugačije vrednosti vezivane za čoveka. 

Prvo se oči napune veličanstvenim lusterom koji simbolizuje naopako okrenutu

U kući

krunu, umetnički oblikovanu od delova oružja i granata iz prvog svetskog rata, simbolika kaže

,,...nismo tu da gospodarimo narodom , već da mu služimo..." 

To su mogli samo Karađorđevići koji počivaju na ovom mestu. U gornjem delu hrama se desno i levo nalaze grobnice u kojima večni san snivaju Kara- Đorđe i Kralj Petar, u kripti koja svojim mirom i strahopoštovnjem posetilaca su počinuli članovi kraljevske porodice. 

Zastajem. Razgovaram i hvatam niti dela koje lebde u vazduhu. Zastajem kod mermerne ploče na kojoj piše Kralj Aleksandar i s uzdahom se prisećam njegove tragične sudbine.

Polako hodam i klanjam se svakom pojedinačno, svako od njih je na svoj način

Kripta

služio Srbiji, a vreme će pronaći odgovore na mnoga pitanja koja se iz polumraka stavljaju na posetioce.

Obilazimo i Kuću Kralja Petra kao i Karađorđev konak gde me impresionira izrezbareno orahovo drvo u kom su rukom umetnika urezani likovi srpske istorije. Nizovi slika na zidovima svedoče o prohujalom vremenu i snazi ljudskih gromada koje su se borile da bismo damas uživali u slobodi.

Sloboda


 

 

 

 

Lepa je varoš Topola.




Sa dragim prijateljima



Kutak


S poštovanjem

Vinogradi u pozadini

 

Do novog susreta...

Fotografije : Jadranka Krištof i Dragan Đukanović



 

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!