понедељак, 12. август 2019.

Putopis: Soko Grad kod Ljubovije

Na vrhu Soko Grad

Nastavljamo put kroz prirodne lepote Srbije. Predivne šume visokih stabala i bezbroj ptčjih glasova nenerušeni prisustvom čoveka plene. Približavanje naseljima  je vidljivo  po tragovima koje čovek ostavlja za sobom narušavajući lepotu prirode.  Što je naselje bliže to su tragovi vidljiviji. Zar je teško poneti praznu bocu ili kutiju?
Jedino takvi prizori poražavaju i ruže predivan suncem obojen dan.
Sledeća destinacija za našu posetu jeste Soko Grad kod Ljubovije.   Opet nedostaju putokazi. Prati nas oblak prašine, jer je renoviranje puta u toku. Kilometar se pretvaraja u desetine, ali  ono što se dobija na cilju je jedinstveno. Sokolska reka svojom brzinom seče  korito kroz Sokolske planine,  žuborom priča priče davnih vremena,  kada je Soko Grad značio sigurnost. Postavljen na vrhu planine s vidikom na čitavu okolinu bio je čuven po neosvojivosti. Potiče iz srednjeg veka, ali su pisani tragovi vezani za tursko mučenje srpskog stanovništva u vreme ropstva pod njima. Nikada u svojoj istoriji nije osvojen  bojevima i bitkama, samo pregovorima. Polednja predaja Turaka je donela njegovo rušenje 1862 godine.  Što zbog uslova postavljenog od Turaka, što od želje da se  ne ponovi stradanje srpskog stanovništva.
Crkva i konak
 Na samom vrhu, gde je nekada bio Soko Grad( ostala je pokoja ruševina) , se nalazi mala kapelica i veliki,  skoro podignuti krst. Usku kamenu stazu uspona do vrha prati  deset kapelica kao  deset božjih zapovesti (bilo bi lepo kada bi ih se čovek pridržavao), pred kojima se hodočasnik može pomoliti i odmoriti.  Poslednja  koja je kao i sve prethodne ozidana od kamena i oslikana, je na samom vrhu pored velikog krsta. Uspon zahteva četrdesetominutno penjanje. Informacije dobijamo od  grupe mladih ljudi koji ovde letuju.
U podnožju je podignuta crkva, manastir  i Konak Svetog Nikolaja Velimirovića, kao i Konak patrijarha Pavla.
Sve je veoma uredno i čisto. Leje sa cvećem, kamene staze, česme i   Sokolska reka doprinose da se osećam dobro na ovom mestu. Nestali su bolni glasovi i strah koji se širio ovim mestom.
Pri odlasku grupa mališana nam maše- deca nasmejanih lica u šetnji.   Na ovom prelepom mestu se svakog leta održava međunarodna manifestacija ,, Moba" koja okuplja mlade sa  ovih prostora. Odmahujemo  s dobrim željama za nihovu budućnost.
Soko manastir
Čeka nas dug put do Valjeva. Iako na karti ne deluje daleko- jeste. To je višečasovno putovanje kroz predele bez ljudi. Uz put smo videli par koza  koje mirno u hladovini žmirkaju,   potpuno nezainteresovane za retke  metalne kutije koje pored njih prolaze.


Manastirski kompleks

Crkva Svetog Nikolaja Velimirovića u pozadini, na vrhu Soko Grad
 Fotografija Dragan Đukanović

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!

Jun

 maj je otekao u jun obojen sivim nebom  prošaran mekim belim oblakom iza kog stidljivo proviruje Sunce koraci se ljudski ne broje ostavljen...