четвртак, 4. јун 2020.

Putopis : U tem Somboru

 Jedan od najlepših gradova Vojvodine, opevan i hvaljen  u mnogim pesmama i
pričama se raspukao pred našim  očima. Iako su se na nebu smenjivali oblaci, a prohladni vetar poslednjeg majskog dana nes terao da čvršće,  baš poput putnika iz priče,  zategnemo svoje ogrtače i zavučemo vratove u kragne, on se osmehivao.
Bogata istorija ovog grada priča svoje priče kroz lepotu građevina koje okružiju prelepu zelenu pešačku zonu. Sa svih strana zeleno u svojoj ljubavi prema životu živi i grana se.
Uz pesnika
Cvetne leje parkova i balkona osvajaju srce prolaznika, slučajnih namernika ili samozvanih gostiju kakvi smo mi.
Velika pešačka zona je okićena skulpturama znamenitog Pavla Blesića, pa vas tu čeka knjževnik Veljko Petrović, snimatelj Bošnjak Ernest koji stoji na postolju sa tri zvezdice na kojima na ćirilici, latinici i na mađarskom jeziku piše njegovo ime
sa dodatkom: KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD.

...a kad mi dođe da prsne glava...
Ne može se zaobići klupa na kojoj sedi skulptura Laze Kostića koji u ruci drži knjigu sa svojom najčuvenijom pesmom SANTA MARIA DELLA SALUTE.   Pesnik izgovori stihove, ispriča da se našao licem u lice sa venecijanskom Santa Maria della Salute, pa u tišini podstreknut neizmernim poštovanjem iz otvorene knjige svoga uma čita stihove jedne od najlepših pesama.
Postane čovek ponosan na grad koji je iznedrio znamenite ljude.
Ponosni ste dok šetate parkovima, sedite na klupama ili pijete kafu u čuvenom etno  restoranu ,,Fijaker".

Nažalost ostajemo uskraćeni pogleda na najveću sliku  u Srbiji,  koja  se nalazi u zgradi Županije,  ,,Bitka kod Sente" - ulje na platnu (28 metara kvadratnih) .
 U Karmelićanskoj crkvi su najveće orgulje u Srbiji. Tu ulazimo unutra. Pre nas  ulaze gospodin i gospođa na nedeljnu misu. On nas pokretom ruke poziva da dezinfikujemo ruke.  Tišina i zvuci orgulja. Gotovo  nestvarno...
Kratko se zadržavamo u želji da ne remetimo službu.
Šetamo pored gradske biblioteke, muzeja, pozorišta, ne smeta nam vetar ni preteći tamni oblaci. Žao nam je što je muzej zatvoren, kao i Galerija Milana Konjovića.
Lazina kuća
Jedna od znamenitosti Sombora je ste Peščani sat   Jovana Čakora koji se danas nalazi u muzeju( na našu žalost bio je zatvoren) sa simboličnim natpisom: ,,Jedan ti je od ovih poslednji". Rečenica koja se odnosi  na sve i svakoga pod nebeskim svodom istinita i upozoravajuća- ne može se izbeći svoj čas.
Poseta Somboru se ne bi mogla završiti da se ne poseti kuća u kojoj je živeo i stavrao Laza Kostić. Kažu da je u njoj napisao pesmu posvećenu svojoj velikoj neostvarenoj ljubavi prema Lenki Dunđerski.
Ipak najlepši su ljudi- vedri, nasmejani , deca u kolicima, dečaci u brzoj jurnjavi za golubovima...
Ostaje samo da se kaže: Sombor se mora videti!
Ulaz u crkvu

Županija u kojoj se nalazi čuvena slika ,,Bitka kod Sente"
Biblioteka
Ispred,,Fijakera"
Vreme je za film...


Fotografija: Dragan Đukanović


Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!