субота, 17. јул 2021.

Putopis : Šumarice


Gde početi?





Šta zapisati, izdvojiti sa puteva svojih?  

Niz putopisa koji  će uslediti ću početi  posetom Šumaricama. 

Desanka je rekla,,Bilo je to u nekoj zemlji seljaka..."

Deo brdovitog  Balkana se po ko zna koji put okitio zelenilom, tišinom i bešumnim senkama koje u senima i hladovini  starog drveća pričaju svoje priče. 

Davno sam bila, još kao dete, ali se ne sećam da me je toliko potresla slika koja je pukla pred mojim očima.  Sigurno je da s godinama čovek vidi bolje, možda zbog toga šte ne gleda samo očima već čitavim svojim bićem.

Ne može se na ovom svetom mestu ostati  pod svojom kožom. 

Čistači cipela spavaju

Ne može se zaustaviti nabujali tok misli i  šapata koji se prostiru svuda. Dok čitam poslednje poruke  ispisane na belom mermeru, jasno čujem glasove koji ih izgovaraju. Nemerljiva je snaga ljudi  i dece koji su delili svoje poslednje trenutke u strahu i mirenju sa onim što dolazi.

Koliko je  izgubljenih dana, porodica, generacija koje su tek trebale da stasaju, da koraknu u svoje živote? Mogu samo  da pustim suze da poteku dok dodirujem kamen grobnica, a mnogo ih je.

U grupama leže  deca. 

Tu su i uokvireni belim kamenom seni malih čistača cipela vrednih ruku u borbi za svoju koru hleba.  Da li se drže za ruke? Pevaju li dečje pesme ili u nevinoj igri platnenim mrežicama hvataju leptire? Možda su zagledani  u neko drugačije nebo i neke drugačije ljude. 
Topao dan je pozvao posetioce sa svih strana. Mlado i staro, raštrkano ispod zelenih krošnji. Čuje se neki drugačiji dečji cik.  Ipak bol je prevelika. Ostaje pitanje za istoričare da otkriju ko je pristao na razmenu ,,sto za jednoga" .

Herojski Andreja Božić

A mi koji se nađemo na ovom mestu? 

Da ćutimo?

Molitvu Gospodu izgovaramo? 

U nedostatku  reči po ko zna koji put prebiram stihove Desankine? 



Da zaboravimo da se na ovom mestu svakodnevno održava Veliki školski čas?

Poresena iz temelja do temelja dopuštam da me staze vode. Koraci se nižu po tragovima mnogih, od onih prvih do večnog počinka,  do najnovijih malenih u trci za loptom. 

Nada uvek postoji.

 Život se obnavlja. 

Nezaborav caruje.

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!