уторак, 16. јануар 2024.

Putopis - Sveti Naum - Ohridsko jezero


 Vreme promenljivo.
Na ulazu u manastir

 Posle obilja svetlosti kišni dan. Sipa s neba vođeno rukom Gospodnjom.  Svaki kamen ili kap vode  je ovde na obalama  Ohridskog jezera  pod Njegovom rukom. 

Po nekim podacima na Ohridu postoji  trista šezdeset pet,  što crkava,  što manastira, za svaki dan u godini po jedan.  
Odlučujemo da je prioritet Manastir Sveti Naum. Smešten je na najjužnijem delu Severne Makedonije, uz samu granicu sa Albanijom. 
 Moje sećanje se razlikuje od slike koja se pruža.  Nekada je  stajao s pogledom usamljenika. Danas je  oko njega  izdrađen turistički kompleks, restorani, prodavnice, prelepo uređena plaža i obilje zelenila.  Svaki hodočasnik na svom putu  ovde može pored duhovnog pronaći mir u prirodi, vodi, nebu i ljudima. Može se uživati na svakom koraku. 
U dobrom društvu
Tu Crni Drim uvire u Ohridsko jezero, teče kroz njega i kod Struge izvire iz Ohrida te uz huk nastavlja svoj put do Jadranskog mora. Po izvorištu  se može provozati čamcem ili polako šetati preko nekoliko mostića. 
Kako je kiša sve aktivnosti otpadaju. Zadovoljavamo se brzom šetnjom, upijanjem lepote i pravljenjem fotografija kako bismo imali stalni podsetnik na na najvažniji hram Ohridskog Jerusalima kako Makedonci nazivaju svoje manastirsko- crkveno blago. 
Krstionica



Kamenitom stazom prolazimo do glavne crkve manastira. Sagrađen je u desetom veku  od samoga Svetog Nauma  koji je bio učenik Ćirila i Metodija i zajedno sa Svetim Klimentom  širio hrišćanstvo po ovim prostorima,  čiji se kameni sarkofag može videti u unutrašnjosti crkve.  

Tu su prevođene knjige sa grčkog na staroslovenski jezik. Postoje razne legende i mitovi koji su vezani za ovo mesto. Jedna od njih je da se molitvi siromašnog seljaka pridružio Sveti Naum , da je Bog uslišio njihove molitve te je svake godine slao medveda da pomogne seljaku u obrađivanju zemlje. 

 Ono što pleni jeste tišina, mir i nenametljivost monaha. Tu su i brojni paunovi, sada povučeni ispod streha manastirskih i skupljenih repova, hladnoća im ne dozvoljava šepurenje. Samo se ponekad oglase da bi razbili tišinu svojim kricima.

Zadržavamo se i čitamo molitvu pred kamenim grobom. Postoji legenda: da se može doživeti isceljenje ili naći lek za obolele, jer mošti imaju neverovatne moći, te su brojni posetioci ovog mesta. Takođe legenda kaže da se, ako se nasloni glava na mermer groba, mogu  čuti otkucaji srca Svetog Nauma. E to nisam čula. Zato palim sveće za zdravlje živih i miran san upokojenih. Blagoslov u vazduhu, hladnoća kamena i kišne kapi - slika za neizbrisivo sećanje.

Mesto počivanja Svetog Nauma

Jedini smo posetioci , verovatno zbog lošeg vremena,  te imamo prostora za pažljivo razgledanje unutrašnjisti . Tu je kamena krstionica, ikone na zidovima i budan pogled Naumov na pridošlice.  

Srećom kiša je još samo rominjala te smo mogli da nastavimo razgledanje.  Ovde se može doći na više dana i uživati u lepotama.  Jednom nogom u Makedoniji, drugom u Albaniji, ali bi bilo potrebno ući u ledenu ohridsku vodu, te pokušaj ostavljamo za neki drugi put. 

Svakako obećavamo da ćemo doći opet. 

Veče ostavljamo za posetu Strugi. Ako smo videli mesto izvora Crnog Drima, ne propuštamo da vidimo mesto gde Crni Drim izlazi iz Ohridskog jezera. Slika nad slikama, samo što je veče, i sve se sprema da  utone u san. Tu se srećemo sa dragim prijateljima, a sutradan krećemo put srpske granice. 

Kratki odmor je suviše brzo prošao. Verovatno vreme brže teče, Zemlja se  brže okreće , ali se niko ne usuđuje da to kaže glasno.


Na ulazu u kompleks

Unutrašnjost

Gde se nebo i voda spajaju?



 


Za sećanje

Crni Drim uvire u Ohridsko jezero

2 коментара:

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!