понедељак, 14. септембар 2015.

Ispravljanje krive Drine!

Drina. Reka koja razdvaja i reka koja spaja. Istorijsko mesto joj je obezbeđeno kod mnogih naroda. Utkana je u mnoge priče i legende, odomaćila se u književnosti i kao kakva svetska mis svoju krunu nikome nikada neće ustupiti. Ledena, bistra, neprikosnovena u svojoj lepoti dominira prostorima i širi se meridijanima,  jer je mnogo mladosti  poslala daleko. Svako od njih je poneo delić neviđene lepote. No postoji i ona druga Drina, jogunasta, borbena, ona koja traži svoje, nemilosrdna i nepopravljiva. Ćudljiva!
Ne može se ispraviti kriva Drina.
Mnogi su pokušavali, postavljali su brane i mostove, podizali su ograde i postavljali žice. Kako bi za dana nešto bilo postavljeno, Drina bi ako ne pre ono sa prvim prolećnim bujicama sve odnela. Mnogi i dan danas pokušavaju da je isprave.

...

Gledao je sa strahopoštovanjem u zelenu vodu. Bistra, ledena, svojim divljim tokom preko glatkog kamenja odnosila je njegov život koji se drobio kao što su se kapljice vode drobile preko krupnih obalskih stena.
Bolela ga je unutrašnjost. Mislio je da neke stvari podrazumevaju, da ih nije potrebno izreći. Nosio ih je duboko u sebi i skrivao ih u najmračnijim mestima svoje duše. Umesto izgovora samo je ispravljao neispravljivo. Stalno se vraćao na početak. Ispraviti krivu Drinu. Rukavi su mu uvek bili zasukani, bio je naoružan upornošću  i razočaran neuspehom.
Kada se danas nagnuo nad ovu vratolomnu drvenu ivicu i shvatio koliko je vode proteklo ispod trošne drvene platforme samo se stresao. Prošla je i njegova mladost. Prošla su nadanja, prošle su mladalačke večeri i budna jutra. Nije uspeo da pored sebe zadrži ono vredno, da prepozna dobrotu i lepotu. Nije uspeo da savlada svoj poriv ispravljanja krive Drine. Stalno ga je pritiskala kletva davno izrečena.  U semu  i svima je tražio ono krivo što je trebalo ispraviti!
- Eh, da mi je popeti se na drinsku stenu, da mi je popeti se i urliknuti kao vuk u zimskim danima. Zatresla bi se gora, Andrić bi se probudio da moj krik ugradi u svoje delo! Probudili bi se oni kojima je Drina oduzela život, vratila bi mi se mladost, pa bih poleteo visoko kao kakav soko, da sa visine pogledam sve krivine koje Drina pravi!

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!