субота, 22. јануар 2022.

Putopis : Krstarenje Bosforom- između Evrope i Azije

Zidine Konstantinopolja


More su priče. Trajanje. Beskraj, Lepota plavog. Putevi. Vraćanja. Obale. Talasi.
Galebovi.  Jata meduza.

Put nas je doveo u Istanbul. 

Smeši se Mramorno more. Bezbroj galebova kruži u niskom letu, pesmom svojom pozdravljaju namernike, domaćine, zalutale putnike i one koji traže lepotu i beg,  bar nakratko, iz svakodnevice. 

Na redu je krstarenje Bosforom. 

Oduvek me je privlačio, od prvih susreta u udžbenicima, do današnjih dana. Činio mi se dalekim i nedostižnim, a eto na dohvatu ruke se nudi u svoj svojoj lepoti. 

Galata  most preko Zlatnog roga

Dok čekamo polazak pravimo fotografije Galata mosta preko Zlatnog roga.

Kupujemo ulaznice, sat i po krstarenja brodom košta svega tridesetak lira. Brod prati evropsku stranu  od Kabataša do izlaska iz Bosfora, na mestu gde se vidi Crno more  prelazi na azijsku stranu, pravi krug i varaća se na početnu stanicu.

Pre ulaska u  brod snabdevamo se velikom čašom punom raznog voća. Tu su banane, ananas, mandarine, narandže, kivi, nar i neizbežne jagode. Uživanje za sat i po vremena na penušavim talasima. 

Iznenađujuća su beličasta jata meduza koje prate brodove i plivaju oko ukotvljenih. Samo lagano pomeranje njihovih kapa  podseća na životnu radost i nemu prisutnost. Plivaju lelujajući se i mašući sbojim končastim pipcima u traženju




dobrog zalogaja. 

Brod lagano počinje da klizi, penuša more, uznemirava meduze i brojne kormorane u traženju hrane. 

Ako je Dolmabahče palata blistava iznutra i tek njen mali deo otvoren za javnost , spoljazapeva, prosto viče i doziva svojom veličlinom. 

Bele se njeni zidovi i vrata okrenuta Bosforu, smeše joj se kule i gravirani kameni lukovi. Miluje je voda Bosfora i priča priče o nekim drugačijim danima i  brojnim brodovima koji su pristajali uz njene kapije. 

Ne zasite se oči nje, a naš domaćim nas dovozi do duge Beškitaš stanice, do još jednog dela Istanbula koji je takođe okićen predivnim građevinama. Tu se ukrcava još jedna grupa.

Dolmabahče i galebovi

 Vodeni put dalje vodi do Čiragan palate,  pravilnih linija i  kitnjastog stila. Pomalo podseća na blistave venecijanske građevine.

 Iznad glava se svom svojom lepotom  uzdiže prvi most preko Bosfora, vitak,  dug, na ponos svojih sugrađana.  Ispod njega stoji Ortakoj džamija.

Vodeni put uz duvanje prohladnog bosforskog vetra s mirisima ribe i ukusom soli vodi dalje pored dela Istanbula Arnavutkoj koji obiluje brojnim zgradama starog vremena.  

Na najužoj trački moreuza je Rumeli Tvrđava koja datira iz vremena pre pada Konstantinopolja. Imala je težak zadatak da brani Carigrad i zadrži napadače te tako čuva neprocenjivo blago iza svojih zidina. Danas u mirnodopskom vremenu stoji kao opomena  i zalog nemirnih vremena Vizantije i Otomanskog carstva.

 Tu se nad Bosforom nadvija drugi  most. Prolazimo ispod njega. Laganim okretom brod prelazi na azijsku stranu. Na njoj su moderne građevine , vile , Kuckusu paviljon koji je bio letnja palata. Koristio za kratke  boravke carske porodice u

Meduze

veremenu lova.

Tu je i vojna škola Kuleli,  elegantna bela zgrada, bogate spoljašnjosti. Uz samu azijsku obalu, u zagrljaju bosforskih talasa leži Bejlerbej palata. Izgledom i raskoši podseća na Dolmabahče, ali ipak skromnija i  manja. Ona je takođe muzej, ali je za vreme zimskog perioda zatvorena jer nema grejanja. 

S jednog on istanbulskih brda Kamlica nas pozdravlja Kamlica džamija. Brod lagano skreće uz penušanje mora i uznemirene glasove krupnih galebova.

 Pogled sleće do čuvene Devojačke kule o kojoj takođe postoji legenda: jednom sultanu je prorok rekao da će njegova kćer jedinica umreti na svoj osamnaesti rođendan od ujeda zmije. Kako bi sprečio proročanstvo, car je naredio da se na sredini Bosfora sagradi ostrvo s kulom. Pred princezin osamnaesti rođendan, smestio ju je tamo. Na sam rođendan lično joj je odneo hranu. U korpi voća se skrila zmija. Proročanstvo se ispunilo. Na taj način   je simbolično poslata poruka : od sudbine
se ne može pobeći.

 Prema tome ako vas put ponese prema Istanbulu, stići ćete tamo. 

Azijska strana


Sreća je proći ispod Bosforskog mosta

Između Evrope i Azije


 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!