понедељак, 17. јануар 2022.

Putopis : Dolmabahče palata

Ulaz u drugo dvorište

Traje druženje s Istanbulom, želim da što bolje upotrebim vreme koje imam. Nije lako  jer želim što više, a prostranstvo je veliko. Prilikom obilazaka koristimo sva prevozna sredstva tramvaje, autobuse i metro. Na našu i sreću turista javni prevoz je izuzetno dobro organizovan i uopšte nije skup.  

 Tramvajem koji je besprekorno čist stižemo do stanice Kabataš. Dalje ne ide. Onda je potrebno preći nekoliko stotina metara i nađete se pred veličanstvenom Dolmabahče palatom. 

Vrata Bosfora
Sat kula

Druga po redu palata otomanskih sultana. 

Topkapi se gradili i dograđivali sultani počev od pada Konstantinopolja pa do kraja devetnaestog veka, kada je sultan Abdulmedžid počeo sa gradnjom nove , savremene palate po ugledu na velike evropske lepotice Luvr i Versaj. Izgrađena je brzo,  za  desetak godina, a svojom lepotom i stilom je deli počasno mesto sa velikim evropskim dvorovima.  Izgrađena u baroknom stilu s mnoštvom filigranski izrezbarenog mermera. 

Glavna zgrada za posetioce

Postoje podaci da je njena izgradnja koštala trideset pet tona zlata, a za njeno ukrašavanje je potrošeno četrnaest tona zlata i četrdeset tona srtebra. Na svakom koraku se vidi ogroman luksuz. 

Čitav kompleks je podeljen na četiri dvorišta i kompleks harema. Tu su fontane, kamene skulpture, drvoredi, paviljoni, nezaobilazni Kameni sat  ili Sat kula. Nalazi se na ulazu palate. Visoka je 27 metara i sastoji se od 4 sprata, od tesanog je kamena i sa sve četiri strane ima francuske časovnike i grbove turskog carstva.

Na  ulazu u kompleks je potrebno proći kroz skenere. Oduzima se sve što  izaziva sumnju. Čak nam je oduzet selfi štap. Naravno zaveden je pod određenim imenom i vraćen nam je po izlasku.

Na izlazu  iz palate

Od tog momenta pa do izlaska darovani ste velikim bogatstvom i raskoši.  

U ovom dvoru  je umro osnivač moderne turske države  Mustafa Kemal Ataturk.

Jedna od najpoznatijih soba je ona u kojoj je on preminuo. U njoj su svi satovi zaustavljeni u trenutku njegove smrti 09:05.


Posle njegove smrti palata je pretvorena u muzej. 

 

Vijugave lepo uređene staze vode posetioca kroz zelene  parkove, fontane (decembar je  pa nisu radile), skulpture lavova, vernih čuvara raspoređenih pored ograde od kovanog gvožđa prema Bosforu i n aulazuma u palatu. Najveća od njih je Bosforska kapija, ali ni ostale ne zaostaju svojom lepotom i atraktivnošću. Neke je koristio samo sultan, a  neke posetioci prema protokolima koji su važili u ono vreme. 

Nazuvice
Pre nogo što se uđe u palatu na obuću se navlače najlonske obloge slične čarapama nazuvicama. Hodnici i prostorije se ne smeju prljati. Naravno unutra nije dozvoljeno fotografisanje, a prostorije sadrže neprocenljivo bogatstvo. 

Ne znam od čega bih počinjala kazivanje toliko je toga i koliko god da bih želela da kažem sve,  to neće biti moguće.

Posetioca čekaju vitrine sa bogato ukrašenim priborom za ručavanje, mnoštvo servisa za čaj, Servisi za vodu sa neviđene lepote s bokalima ukrašenim dragim kamenjem, zlatne čaše, kompleti za ličnu upotrebu sultana i sultanija. Pribori za pisanje od slonovače...

Prozori su okićeni bogatim ručno vezenim zavesama od svile sa zlatnim draperjem  takođe ručno rađenim.

Detalj s kamenim lavom

 Uglove krase ogromne originalne kineske vaze. 

Palata je imala ugrađeno centralno grejanje, a radijatori ukrašeni zlatom oduzimaju dah. Pojedine sobe pored njih sadrže keramičke kaljeve peći oslikane tako da svaka od njih priča neku drugu priču. 

U plalati se nalazi veliki kristalni luster dar kraljice Viktorije II, koji teži čak četiri i po tone  češkog kristala.  Zasenjuje oko.

Podovi su prekriveni tepisima od čiste svile , tavanice oslikane i pozlaćene , stolovi  i nameštaj ručno urađeni,  ukrašeni rezbarijama  od slnovače i pozlatom. 

Zlatni,  srebrni i svećnjaci od  slonovače krase klavire u muzičkim sobama  ručno urezanih cvetova i nezamislivo preciznih rezbarija, sobe za prijem raskošnih dimenzija, samo na oko dostupne udobnosti.  Mislim da se običan smrtnik ne bi usudio da sedne na njih.

U ovoj palati se nalazi najveća balska dvorana na svetu  ukrašenih zidova bezbrojnim zlatnim listovima te se čini da su krečene zlatom i tavanice tako da oduzimaju dah. Podupiru je veliki mermerni stubovi , a gornje galerije su oslikane istim stubovima što dopinosi utisku  još većih dimenzija. Krasi je luster koji ima šesto šezdeset devet sveća. Slike na zidovim su dela velikih umetnika u bogato ukrašenim ramovima...

Tu su stepeništa pokrivena crvenim svilenim tepisima,   po kojima je samo sultan mogao da prolazi, mermerna kupatila sa zlatnim slavinama...

Jedna od fontana

Paltom dominiraju crvena boja - purpur , koja se dobija iz  morskih školjki, veoma skupocena,  kao i vizantijsko plava-lapus lazuri  na pozlaćenim stilskim foteljama i stolicama...

Postoje i ženske trpezarije kao i odaje ,  koje su iako bogato ukrašene ipak skromnije od onih drugih. Dopale su mi se stolice presvučene kožom na kojima su se  vide prefinjeni reljefi neobičnih šara.

Posebno zasenjuje kolekcija poklona sultanima. Ne zna se šta je lepše i raskošnije. 

Postoji legenda: sultan je holandskoj kraljici poklonio lukovice lale. Ona je toliko bila opčinjena lepotom cveta, da je u znak zahvalnosti dala da se napravi čaša u obliku lalinog cveta. Naravno nije bila samo čaša već čitav servis ukražen plemenitim metalima. I dan danas se u Turskoj služi čaj iz čaša takvog oblika. 

Po izlasku iz unurašnjosti opčinjeni lepotom, hvatamo miris mora, pravimo fotrografije pored Bosforskih vrata ... obišli smo samo mali deo palate, on je zahtevao nekoliko sati, koliko je potrebno vremena da se obiđe cela? 

Za sećanje

Ostavićemo za neki drugi put. 

Da završim priču o čaju: Jak, jači od naše kafe, bez dodataka limuna ili meda. Posluže šećer obično u kockicama. Ono što mi zovemo turskom kafom u  Turskoj se ne kuva. Možda samo na nekim mestima gde je mnoštvo turista s našeg područja, ali oni takvu kafu ne piju(možda je zovu srpskom kafom). Kafa je obično filtrirana i veoma je dobrog ukusa.

Mačke su svuda dobrodošle



Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!