среда, 26. јануар 2022.

Putopis: Istanbul -Sulejmanija

Sulejmanija
 Podignuta visoko na brdu tako da pod svojim nogama drži ceo Istanbul, tako da se
mramorno more preliva u svim bojama dana i noći, tako da traje i svojim izgledom podseća na slavne dane jednog od najvećih sultana koje je Turska  imala -  na Sulejmana Veličanstvenog. 

Baš je takva . 

Veličanstvena, svojom pojavom, svojim otvorenim dvorištem okićenim stubovima,džamijom, medresom, bolnicom, kuhinjom, hamamima, spremnošću da dočeka namernike i vernike , da otvori vrata posetiocima i onima koji se mole. Harmonija svih delova ove velelepne građevine slavi sva obeležaja osmanskog carstva, savršenstvo linija kupola, svodova, mozaika raznih epoha spojenih u jedno,  svakog kamena koji je utkan u kompleks je na slavu Sulejmana Veličanstvenog, prvog među osvajačima.

Izgradnja Sulejmanije započela je 1550. godine, a završila se 1557. Veličanstvena

Na ulazu

je kao čovek po kome je dobila ime.

Sve u Istanbulu ima dugu istoriju. Vezuju se dani u mesece, meseci u godine, godine u vekove. Za Sulejmaniju važi izreka,,džamija koja nikada neće biti srušena", jer je tokom vekova preživela brojne zemljotrese, a iz njih je ostajala potpuno neoštećena i bez najmanje pukotine. 

Postoji legenda o njenom nastanku: 

Sulejmanu se u snu javio Muhamed koji ga je uzeo za ruku i odveo do mesta na kome je trebalo da gradi džamiju. Sulejman se sutradan obratio neimaru Mimaru Sinanu , koji ga je očekivao i znao za mesto na kom treba da gradi. Na Sulejmanovo pitanje, odgovorio je da mu je u snu on stajao iza  leđa. Sinan je savršenstvo svoje građevine,  dokazao podizanjem geometrijski pravilnih oblika i njihovom preciznom spajanju u trajanje koje znači večnost.

Fontana


Kako god bilo, vidljiva je nadaleko. Sa njenih zidova se ukazuje najlepša panorama Istanbula i okoline.

Sulejmanov mauzolej
U Sulejmaniju smo se uputili drugog dana Nove 2022. godine. Jutro je bilo prošarano kišnim oblacima, koji su se na našu sreću razilazili te nas je sunce svojom svetlošću darivalo i činilo da onako vlažna, sveže okupana Sulejmanija zablista. 

Avanturizam nam nikada nije nedostajo. Kako bismo uštedeli vreme , a vremena je na putovanjima uvek malo, krenuli smo prečicom koja je značila penjanje uz brdo Čudo navigacije je pokazivalo stazu od hiljadušesto metara. Kako god se peli, razdaljina se smanjivala za

Sulejmanov grob

tek po koji metar, da bismo se posle nekih sat vremena našli na početnij tački. Onda smo se tramvajem prevezli zaobilaznim putem koji se ipak pokazao kraćim i uz uspon stigli do zidina džamije.

 Kompleks obuhvata i druge prostorije. Veoma je širok, lepo uređen  širokih popločanih staza koje su bile prepune posetilaca. 

Prošli smo ulaz. Odmah nas je bljsak beline i grandioznosti zapljusnuo. Iz unutrašnjosti je dopirao molitveni glas. Morali smo sačekati. Unutra se ne može dok traje molitva.Zato smo šetali dvorištem i obilazili zgrade unutar njega.


Pogled

U okviru džamije se nalazi staro groblje na kome su sahranjeni najbliži Sulejmanovi saradnici, u posebnim mauzolejima su grobnice Sulejmana Veličanstvenog, a u njegovoj neposrednoj blizini je grobnica- mauzolej njegove sultanije Hurem.  Obe su otvorene za posetioce. Unutra se ulazi povezane glave, a obuća se izuva i ostavlja ispred vrata. 

Detalj dvorišta-groblje

Zidovi su ukrašeni brojnim mozaicima lapis lazure oslikanim pločicama. U sredini se nalaze pokriveni kovčezi zelenom čojom ispod kojih se nalaze tela. a na njima su zlatom izvezena imena onih koji počivaju ispod njih. Po nekim istoričarima tu su tela, a organi se nalaze  sahranjeni  na drugim mestima. O tome će istoričari raspravljati. 

Brojni su posetioci koji ulaze i izlaze odavajući počast jednom od najvećih vojskovođa onog vremena.

Hurem je umrla pre Sulejmana. Iako nije bio običaj da se sultanije sahranjuju u džamijama,( tu čast su imale majke i deca),  Sulejman je naredio da se to učini, kako bi jednoga dana bila pored njega. Zaista kada je on napustio svet posle osam godina sahranjen je pored nje.


Huremin grob

Huremin mauzolej

Posle završetka  molitve slobodni smo da uđemo unutra. Ostajem bez daha. Visoka, široka, belih ukrašenih zidova i prelepih ornamenata osvetljena  u ono vreme sa

mnoštvom lojanica, danas pretvorenih u luster savršeno pravilnog kruga,  veličine kupole koja je iznad njega. Krase je beli zidovi ukrašeni ornamentima muslimanske kulture.

Unutrašnjost džamije
Detalj -kupola



 
Lusteri

Ostajemo zadivljeni , na trenutak nevidljivim krilima  odnešeni u neki drugačiji svet i obasjani nekim drugačijim svetlom. 

Kako god, ukoliko vas put nanese u Istanbul nemojte zaobići ovo jedinstveno mesto.

Za uspomenu



Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!