петак, 7. август 2020.

Putopis : Pirot


Ulaz u Donji grad

S istoka prelazimo na jugoistok i do bisera u njemu.
Vodili su mnogi putevi preko njega. Trajanje nosi  još iz preistorijskog doba. Koristili su ga Rimljani, Osmanlije ga osvajale i gubile, znali su ga Arapi, Dubrovčani, a i Bugarima nije bio stran.
Došlo je vreme da ga Banaćani upoznaju.
Svaki grad nosi sa sobom nešto posebno, karakteristično. Mogu to biti ljudi, zgrade, priroda, bogata istorija, ptice ili mnoštvo tajni skrivenih pod talogom prošlosti. U ovoj etapi našeg putovanja susreli smo se po prvi put licem u lice sa Pirotom.
Svojim čistim ulicama, bogatom istorijom, svime sa čim smo imali priliku da se upoznamo zauvek me je osvojioi ostavilo  dubok utisak na mene.
Most na Nišavi
Nosi Pirot  sa sobom mnogo toga i pruža posetiocu koji je spreman da prihvati ponuđeno.
Kroz lavirint uličica smo pronašli smeštaj, pa se oporavljeni uputismo u pravcu centra grada. Put nas je naneo na šetalište pored Nišave. Uredno popločana staza keja sa leve i desne obale sa klupama za predah, odmor i uživanje pored reke. Uz njih stoje drvoredi lipa. Razgranato pruža hladovinu i poput začina daje svežinu opštem utisku.
Nišava teče. Spaja prostor i gradove. Mostovi za šetače se bele preko nje. Kupači se hlade na maloj plaži.
Naš put je prema centru. Prate nas otac sin u malom gumenom čamcu. Uživaju.
Kej
Ispod bedema


Na kraju šetališta se otvara centar grada. Mnogo šarenih izloga i kafića. Plato trga sa fontanom, deca u kolicima i ljudi koji žure. Neodoljiv miris sladoleda i red ispred poslastičarnice.
U nekim svojim predstavama sam razmišljala o njemu kao o maloj varoši. On je sve samo ne to. U centru se nalazi nov hotel svetskog izgleda. Tu su fontane, mnoštvo restorana i mnogo zelenila.
Dobri putokazi nas vode do Momčilovog grada ili drugog naziva Tvrđave Kale. 
Po legendi koja se proteže kroz vekove, gradio ga je vojvoda sa Južnih Rodopa Momčilo koji je živeo u četrnaestom veku, a tragična sudbina ga je zadesila te je poginuo kod grčkog grada Periterion u rukopisima zaveden kao Pirot. Te je ostalo da je Momčilov grad u Pirotu. Ako malo pozovemo maštu u pomoć ideja i nije loša.
Momčilov grad je podignut za vreme Kneza Lazara pre Kosovske bitke. Često je menjao svoje vlasnike, da bi u vojnoj upotrebi bio do prve polovine dvadesetog veka.
Danas je potpuno renoviran. Bele se njegove kule i blistaju kamene staze uglačane mnogim koracima. Rodoljublje izbija iz njegovih zidina. S ponosom koračamo stpama Lazarevim, Lazarevićevim i Brankovićevim. Kako god Tvrđava skriva mnoge tajne koje tek treba da se otkriju. Hodamo njenim hodnicima, penjemo se na kule. Na jednoj je providan pod verovatno od pleksiglasa ispod kojeg se mogu videti originalini zidovi.


U tvrđavi
Tvrdjava se sastoji od tri dela: gornjeg grada sa Donzon kulom, srednjeg dela sa bedemom i dve kule, i najnizeg - donjeg dela sa bedemom i zidanim rovom. Na ulazu je velika kapija od kovanog gvožđa. Lako se snalazimo, dobro su obeleženi delovi tvrđave.

Saznajemo da su se na ovom mestu snimali delovi film Boj na Kosovu” i Delovi serije o Vuku Karadžiću. U Pirotu su  snimani  kadrovi ,,Zone Zamfirove” i ,, Ivkove slave”.

Okolina tvrđave je predivan park okićen ružama i stazama za šetače.
Hteli bismo još muzeja, kuća ... ali iako su koraci su mnogi, dan je suviše kratak.
Idemo dalje.




Moderan hotel
Starinska kuća




















Pokušajte da na fotografiji vidite cenu kugle sladoleda

Deo panorame grada sa Tvrđave


Crkva rođenja Hristovog građena 1834.godine
Fotografija Dragan Đukanović

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!