недеља, 28. јун 2015.

Fotografija za Fejsbuk!


Lažao  je na svom krevetu.
 Malo je dremao, a malo se onako žmirkajući uljuljkivao u saznanju da je život lep. Imao je gustu kosu, talasastu, meku, kako je njegova majka govorila, kao svilu.Često bi svojom rukom prošla kroz smeđokosu bujnost i samo je treptala. Ponekad bi ga poljubila u nestašne čuperke. Sada je to činila sve ređe, u stvari onda kada joj on dopusti. Osećao se odraslim. Pa to je i bio, baš na pragu kada se prelazi iz jedog sveta najranije bezazlene mladosti u onu uzbudljiviju.
Pred njim su se otvarali putevi, trebalo je samo da zakorači i da obema rukama zagrabi sve što u njih može da stane.
Na belini tavanice mogao je svojom mladalačkom vidovitošću da sagleda svoj budući život. Nestvarno su se ispred njegovih očiju ređali događaji i likovi koje je prošao i koji su mu nešto značili. Video je i velike gužve u gradovima i staze kojima je trebao da prođe. Privlačili su ga kao ogroman manet. Samo su čekali da raširi krila i započne svoj let van sigurnog gnezda. Ipak  u jednom uglu osenčene beline nije mogao da vidi ništa. To mesto je bilo tajanstveno i skriveno za njegove oči. Uporno se napinjao i žalio je što nema magičnu kristalnu kuglu da pročita tajanstvene zapise budućnosti.
Imao je mnogo prijatelja, družio se , porovodio sa njima besane noći u malim sobicama na tavanima porodičnih kuća. Delili su nestašluke, gledali kako mama kaže( tu se nasmejao onako samo za sebe tajanstveno), nemoralne časopise i pušili ukradene cigarete. Posle toga je morao... No sve je to sasavni deo maldosti. Susreti na tavanima su se malo po malo proredili, svi su pronašli neku sebi svojstvenost i okrenuli su se tome. Tako i on.
Trenutak dokolice i nerada ga je zatekao na ovom mestu. Zadremao je .
...
Trgao se iz sna. Probudio ga je cvrkut laste koja je blatnjavo gnezdo svila u uglu prozora stana koji je s mukom otplaćivao, jer se upustio u neki činilo mu se neotplativi kredit. Kosa ga je polako napustila, ostalo je neko retko rastinje koje je neposlušno štrčalo. Bila je daleko od svake svile.
Zagledao se u tavanicu. Bezbroj linija ju je prekrivalo. Kretale su se u različitim pravcima, bile su izbrazdane kanjonima, sličnim onima kojima se divio na mesečevoj površini. Ponegde su se videli duboki krateri još uvek ispunjeni raznim nadanjima.
U jednom uglu  osenčene beline nije video ništa. To ga je vratilo u prošlost.
Setio se!
Ustao je, uključio svoj lap top.  Dok je čekao dizanje sistema , otvorio je fioku svoga stola.  Tačno je znao šta traži. Skrnirao je fotografiju i stavio je na svoj
Fejsbuk profil.
To je bio on, ispunjen nadanjima , ležao je na krevetu...

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!

,,Строго поверљиво" из прошлости Србије ,,С колена на колено"

 Част ми је што се моја прича  ,,С колена  на колено" нашла у овој јединственој збирци. Хвала уредништву Порталибриса и жирију. STROGO ...