среда, 16. јануар 2019.

Putopis : Maslinova gora

Maslinjak
 Ako vam se dogodi  put u Svetu zemlju, dobro isplanirajte vreme, jer ono radi protiv vas.
Koliko god hteli da za kratko  vreme posetimo sve svetinje i da se poklonimo svemu,  tako nešto nije moguće. Ponešto se izgubi u hodnicima Starog grada, glavnoj ulici Jafa i možete se samo pomiriti da će to ostati za neki drugi dolazak. Za mene je to Muzej Izraela. Jednostavno mi vreme nije dozovlilo da se prepustim njegovom bogatstvu.
Zato mi Maslinova gora nije promakla. Suprugu sam rekla da nema šanse da ću do podnožja peške i da je najbolje da koristimo gradski prevoz( koji je veoma povoljan).
Ipak za sve postoji jedno: ali.

Crkva Bogorodičinog groba
Kroz naše brojne šetnje Starim gradom došli smo do zaključka da je najbliži put onaj koji vodi kroz  njega, bez obzira gde da se uputimo.
Pre toga smo otkrili Lavlju kapiju, a kada kroz nju izađete iz Starog grada nadomak ste cilja.


Bogorodičin grob
Čuveni brdoviti venac   deli Kedronska dolina od Starog grada.  Nekih desetak minuta hoda. Autobusi ionako idu do uspona, a daje se mora peške.
Sa Beograđankama
Posle prelaska ulice čujemo srpski jezik. Na obostranu radost. Tri prelepe Beograđanke- majka sa dve ćerke, su u Jerusalimu samo jedan dan i upravo su sišle s Maslinove gore. Vadim iz torbe mape grada i poklanjam im. Pravimo fotografiju i nastavljamo svako svojim putem.
Pred okom nam je zablistala starost  Getsimanskog vrta sa maslinama starim nekoliko hiljada godina. Maslinjak je ograđen, ne može se prići drevnim stablima, ali se uveliko uživa njihovom mirisu. Za čudo, sunčevi zraci su ga obasjali iako se tamni oblaci gomilaju.
Getsimanska crkva
Pred vratima sam Getsimanske crkve. Unutrašnjost pleni.
Posećujemo Grob Majke Marije i njenih roditelja Joakima i Ane. Klanjam se senima Bogorodice  i dodirujem svete kamene ploče.

Ulazimo u Crkvu Svih nacija. Nova lepa
Crkva Svih nacija
građevina sa dvanaest kupola podignutih kao simbol dvanaest nacija koje su donirale novac za njenu izgradnju. Plave se  oslikani svodovi kupola, sveto nebo se preselilo u unutrašnjost, iako su se  napolju sivi oblaci nogomilavali, a vetar unosio nemir posetiocima. U u nutrašnjosti  je mir i miris tamjana.
Počinjemo uspon. Vrh Maslinove gore je na osamsto šezdeset metara , Jerusalim se prostire na sedamsto. Popločane strme ulice okićene brojnim spomenicima.
Crkva Marije Magdalene
Kucamo na vrata ruske Crkve Marije Magdalene, monahinji govorimo da smo Srbi i pravoslavci. Pušta nas. Zlate se vrhovi , uzdižu četinari, pruža se
pogled na Stari grad. Palimo sveće i čitamo Očenaš, za zdravlje i upokojene. Slušamo svete reči liturgije.
Nastavljamo put do  vrha. Kroz kamene otvore se vidi Groblje od milion dolara, koliko košta sahranjivanje.  Kada dođe do Vaskrsenja prvi će vaskrsnuti oni koji počivaju na njemu, pa svi ostali pavedni.
Na visini vetar jače duva, zato je pogled nezamisliv. Na dlanu se nudi panorama Jerusalima sa Starim gradom. Uzbuđenje i radost postignutim uspehom se ne može zameniti ničim.
Spuštanje je lakše.
Ulazimo u Avesalomovu grobnicu. Kroz prozor iza sarkofaga se vidi Kupola na steni ispod koje je nekada bio Solomonov hram. Zaboravljaju se starozavetne razmirice.  Ostaje samo lepota prizora i divljenje za brojne umetnike, slikare i graditelje koji su stavrali ovu jedinstvenu lepotu.
Panorama Jerusalima sa vrha Maslinove gore

Avesalomova grobnica

Ljubaznost domaćina

Radost je biti ispod Svetog neba

1 коментар:

  1. Путовање је вишеструки живот. Светлост живота. Радост. Пут нови. Смерница, смернице. Надахнуће, надахнућа. Стварај, Весна!
    Занимљиво: ових дана прочитала сам Пут на Исток – Тунис, Египат, Индија, Израел, Кина, Иран Радована Вучковића. Добра књига! Када си почела да објављујеш своје јерусалимске записе, читала сам Израел!... Хвала Ти, Весна! И за фотографије, које су додатно богатство. Дивни сте обоје! И Београђанке.
    Срдачно вас поздрављам, моја Весна.
    Веселинка

    ОдговориИзбриши

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!