субота, 26. јануар 2019.

Putopis: Via Dolorosa - Put suza

Ulaz u vilu Antoniju Prva tačka
U Svetoj zemlji je sve sveto: nebo u beskrajnom plavetnilu, tlo pod nogama obojeno stopama mnogih  koji su hodali za Prvim i pre njega, kamen i prah pustinjski nošen nevidljivim  anđeoskim rukama beskraja.
 Kroz ulice Starog grada odzvanjaju glasovi davnina, a vetrovi u najskrivenijim uglovima kamenih crkava pričaju svoje priče. Ispevaju se Davidove pesme, plače se pod Solomonovim hramom, uzdiše se za stradalnicima i nada se ponovnom vaskrsenju onih koji nisu sa nama. Traže se tragovi izgubljenog zavetnog kovčega i ploče Mojsijeve.
Delim radost i tugu.
Ostavljem svoj dah da se meša sa dahom svih koji su prolazili nikada presahlim Stradalnim putem.

Via Dolorosa:
1.
Neposredno po ulazu u Stari grad kroz Lavlju kapiju nailazimo na prvu stanicu Hristovog stradanja. To je Tvrđava , danas vila Antonija, mesto na kome je Isusu suđeno. Beli se kameni zid, beli se kraljevski grb na ulazu, mnoštvo hodočasnika u strpljenju formira  red da uđe u prostoriju koja označava mesto suđenja.
Preplavljuje me čistota. Dok zatvaram oči do mene dopire glas iz davnina pomešan sa bolom i suzama. Mešaju se pravedni i krivci, nestaje razuma, a kazna se prima kao neminovno.
2.
 Lako se  bez krsta na leđima stiže do druge stanice na kojoj je Isus bičevan i okrunjen trnovom krunom. S visine zida u mene gleda izmučeno lice rođenog da strada za sve nas. Fijuče bič i odzvanja neverica pristalica Hristovih.Oko mene šapat.




3.
Jermenska kapela
Glatki kamen ispod nogu, vlažan od mnoge vlage zaostale iza noći, upozorava na oprez u hodanju. Proklizavam, zadržavam se uspravnom i plačem nad prvim Isusovim padom. Ulazim u Poljsku kapelu.  U niši unutar kapele je skulptura Isusa.
Krst ga je pritisnuo.
Znam.
Teško je čoveku da nosi svoj krst na leđima.

Ipak Gospod nam je dodelio onoliki teret koliki možemo da ponesemo.
Stradanje nad stradanjima.
Izgovaram reči molitve. Molim za   lakše nošenje krstova datih rukom Gospodnjom.
4.
Mesto na kome je Simon pomogao Isusu
Majko nad majkama, veliki je bol i željenje  nad svojim detetom. Saosećam sa bolom Bogorodice, u  Jermenskoj kapeli se klanjam Majci nad majkama. Mesto susreta majke i sina je preda mnom.
Pad Isusov pod krstom




5.
Glatki kamen ispod nogu i težina krsta su preveliki teret za mučenika. Na petoj stanici Isusu pomaže Simon iz Kirineje. On snagom svojom i dobrotom duše preuzima nošenje krsta. Kroz misli mi odzvanja bič i pucanje kože dobrog čoveka koji bolom plaća svoje dobročinstvo.
Dobročinstava su   pored nas.
U tišini svojoj dobro učiniti,  je čast i prednost.
6.
S  neba se uputila sitna kiša, lagano se sliva preko broja šest.
Na  šestoj stanici Veronika briše Isusu lice. Nežnošću svojom mu daje snagu. Njena nežnost traje do dana današnjeg.
7.
Mesto drugog pada
Mesto obraćanja jerusalimskim kćerima
Drugi pad pod krstom. Kiša jače pada, sliva se i kvasi moje rukave. Grupa Korejaca kleči pred ovim svetim mestom. Molim sa njima.
8.
Na kamenom zidu je obeležje osme stanice Hristovog stradanja, po predanju on govori:
 ,,Kćeri Jerusalimske ne plačite za mnom, nego plačite za sobom i decom svojom" .
Dotičem promrzlim prstima krst na zidu. Sakupljam delove reči rasutih kroz magle vremena. Sve je jasno, živo, ponovo rođeno.
Kako da ne plačem?
9.Treći pad

Podnožje Golgote
Golgota
U blizini Golgote, posle velikog uspona prema njoj, Isus je ponovo pao. Na ovom mestu se nalazi  početak hrišćanskog dela Starog Grada. Lavlja kapija je ulaz u muslimanski deo i deo stradalnog puta koji vodi kroz njega.

10.
Pre ulaza u Crkvu Hristovog groba se polako spušta u kriptu. Nekada je to bilo podnožje brda Golgota, gde je sa Isusa bila skinuta odeća. Podeljena je onima koji su stajali u okupljenoj gomili.
11.
Visoko stepenište vodi do mesta raspeća. Prizor koji se tada ugleda ispunjava dušu neobičnom lepotom. Tavanica  je svodovima podeljena na tri dela koji, iako su delovi, čine jedinstvenu i neraskidivu celinu. Tu su katoličke, koptske i jermenske freske koje pokazuju detalje hristovog života. Zidovi nemim jezikom i slikom pričaj u starozavetne priče. Tu je Avram pored njega je   Anđeo koji  mu zadržava ruku. Tu je Majka Marija. Tu su svi sa kojima se Isus susreo na svom stradalnom putu, svi su pored njega dobili svoje mesto u večnim prostorima neba. Freska govori.
Dodirujem kamenu ploču na kojoj je Isus ležao dok su ga zakivali na krst. Pod staklom je kamen koji je pukao u trenutku njegove smrti.
Mesto  zabadanja krsta
12.
Ispod kamene niše je mesto gde je bio zaboden krst sa Isusovim telom. Iako je
gužva na ovom svetom mestu velika, u trenutku kada se na kolenima molim dodirujući zvezdu raspeća imam  savršeni mir. Nestali su glasovi divljenja i plač okupljenih vernika, nestao je žamor i uzdasi, ostala sam sama da u miru osetim dah minulog vremena. Oče naš koji si na nebesima...
13.
Ploča miropomazanja
Posle skidanja sa krsta telo Isusovo je postavljeno na Ploču miropomazanja. Miriše miro iz ružičaste kamene ploče. Lagano je dodirujem. Iznad glave mi je osam velikih lampi-kandila koja predstavljaju osam hrišćanskih zajednica.
Na ovom svetom mestu, shavatam da su hrišćani isti i da su nebitne razlike među nama. Ovde su ljudi s istom mišlju klanjaju se svetinjama, hodočasnici  su i vernici hrišćanstva bez obzira na  hrišćansku zajednicu kojoj pripadaju.
Ulaz u Crkvu Svetog groba
14.
Najsvetije mesto  je Crkva u crkvi. Hristov grob. Mesto gde je Isus sahranjen i odakle je  trećeg dana u nedelju vaskrsao. Grob je prazan. Čeka se red da se uđe u ovo  Svetilište.
Čekam ponovo.
 Rano jutros smo bili na ovom mestu. Želeli smo da kao deo sećanja ponesemo trenutak otvaranja Crkve Svetog groba kada Musliman zadužen za njeno otvaranje to učini.  Poneli smo i trenutke menjanja ulja u kandilima koja se nikada ne gase.
Iznad ulaza u  grob je venac Apostola. Sjedinjeni i spremni da šire Hrišćanstvo po svetu  stoje kao temelj i dokaz da je Isus Vaskrsao i da je večni život moguć ako se mali čovek održi na Hristovom putu.
Neobično je naći se u tolikoj energiji različitih ljudi. Svako od njih uključujući i mene se razlikuje, nosi sa sobom probleme, brigu,nadanja, strahove  i lepotu.
Svi smo nošeni nevidljivim anđeoskim krilima zadivljeni i darovani neobičnim mirom.
Svi smo ponizni pred  prazninom groba. Hodočasnik je ispunio svoj zadatak molitvom nad  hladnom kamenom pločom Isusovog groba.
Ispred ulaza u Crkvu Vaskrsenja
Pored ovog Svetog mesta smo u svojim dugim šetnjama prošli mnogo puta. Susretali smo se sa različitim ljudima, razgovarali smo sa jednakima s poštovanjem i ljubavlju kaja se u ovoj količini može osetiti samo na ovom mestu.

Na pitanje: ,, Šta si  donela iz Izraela? " postoji odgovor:

Mnogo duhovnosti, dobrote i radosti.

Hvala vama dragi čitaoci na strpljenju u čitanju mojih zapisa. Oni su mali deo doživljenog.
Ostajte mi zdravi i veseli. Nemojte se plašiti daljina i nepoznatih krajeva. Nemojte se plašiti različitih vera i nacija.
S verom u Boga sve je moguće.
Trenutak susreta sa grčkim patrijarhom. Snimak sve govori.


Srećno. 

3 коментара:

  1. Леп сусрет са стварношћу какву мало ко од нас познаје! Драго ми је да сам са вама прошетао Израелом!

    ОдговориИзбриши

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!