понедељак, 6. март 2017.

CARPE DIEM

Dan po dan

Retki vide
Retki znaju
Retki beru

Retki
Navek vide i uhvate dan.
Pa tako u beskraj.

Neka oko sebe vide samo lepotu
Neka se reči pretvaraju u pesme, priče i eseje.
Neka vas- retke
Nebeska reč blagoslovi.

Dođe tako  do čoveka, na nevidljivim nitima postojanja ljudskoga roda neka svetla tačka.  Nevidljivim , a opet čvrstim i mnogima nedostupnim načinima se stvori ispred oka.
Kada bi neko rukom stavljao lepotu pred neke, ne bi je videli, što iz uskogrudosti, što iz straha, što od zavisti ili ljubomore.
Srećom Bog je stvorio i drugačija bića.  Ranjivija, osetljivija, druželjubivija, oštrija u čulima. Nesebična u delima.
Stvorio je retke među retkima. Na sreću, nije zaboravio da na neki način retke spoji.
Nekada su za susrete potrebni vekovi, nekada su godine, a nekada je to sasvim kratko vreme koje opet neki ne umeju da prepoznaju.
Prepozna li čovek  u nečemu nekoga ili nešto, zagolica ga unutrašnje biće i uspe da razume.
Shvati.
Vidi lepotu u svakom novom jutru.
Vidi lepotu u svetlosti Sunca.
Vidi lepotu u kamenu i izgužvanom mladom listu, otrgnutog sa prve prolećne olistale grane, grubo, bez osećanja i griže savesti. Rastuži se nad završenim, a još nezapočetim životom i plače.
Prepozna lepota drevnih okamenjenih biljaka nekim čudom sačuvanih u smoli pretvorenoj u ćilibar, gleda se dugo, pa se zauvek sačuva negde u dubini spokoja.
Retki su koji svojim unutrašnjim bićem sećaju nepoštenje, nepravdu, nemoral, gubljenje znanja, pa se svojom uzvišenošću uzdignu i  dopuštaju da homo sapiens pokaže ono zbog čega je stvoren.

Zahvaljujem gospodinu  Dušanu Đorđeviću Niškom što je u mojim pričama prepoznao vrednosti darovane nam od samoga Gospoda, što je u njemu nepoznatima prepoznao poznate, što je svoje mišljenje kroz esej postavio na

http://casopiskult.com/kult/carte-diem/gde-svih-vremena-razlike-cute.

Zahvaljujem i njegovoj  školskoj, ali i po unutrašnjem biću drugarici, Veselinki Stojković, bez koje sigurno ne bih, preko ovoga savremenog internet čuda, upoznala Dušana.
Gospođi Veselinki Stojković se zahvaljujem na darivanju svoje fino izvajane slovenske duše meni, koja svoje uhvaćene dane trošim   na severu.

Bašta Balkana Preporuka

Ove dve osobe su nesvesno izvršile veliki uticaj na mene.  Jedini način da im iskažem veliko poštovanje jeste da im kažem HVALA!

Freska.
Na zidu manastira Mileševa.
Beli Anđeo.
Neka vas dobrota i blagi pogled njegov prati gde god da krenete.  Ovoga puta oslikanog na svili.

3 коментара:

  1. Весна, није чудо што си инспирисана. До књиге се долази спонтано кад се ради оно што се воли. Ти си показала таленат у сликању, а ево и у причама које нас нису оставиле равнодушним. Драго ми је да се теби допада начин мог гледања на твој рукопис. Био сам искрен! Поздрави из Ниша!!!

    ОдговориИзбриши

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!